Temizlik Hastaları TV Programı


Kore dizileri dışında da TV izlemeyi seven biriyim.Dizi izlemeyi pek sevmiyorum.Belgesel tarzı programlar daha çok hoşuma gidiyor.

Geçen yaz TRT HD'de bu programı keşfettim.Türkçe adı 'Temizlik Hastaları' İngilizcesi ise 'Obsessive Compulsive Cleaners'.Hatta 2015 Favorilerim'de bu programdan bahsetmiştim.

Ülkemizde temizlik hastası olan çok fazla kişi olduğu için biz de hastalık kategorisine girmiyor sanırım :D Her mevsim geçişi,bayram vb zamanlarda evi baştan aşağı temizlemek gelenek gibi birşey biz de.Çamaşır suyu,deterjan ve diğer temizlik ürünleri parfüm gibi geliyor çoğu kesime.

Şu konuda uyarımı yapayım; 1 temizlik ürününü tek başına kullanın.Kesinlikle,sakın 2 ürünü dahi birbirine karıştırmayın.Bundan dolayı birçok insan ya beynindeki sinirlerden hasar gördü yada öldü.


Gelelim bu programa.

Program İngiltere'deki teşhis konmuş,yani doktor tarafından onaylanmış temizlik hastalarının bu sıkıntılarını hafifletmek için aşırı aşırı pis ve dağınık hatta bazıları istifçi olan evleri temizleme hikayelerini anlatıyor.Kişiler tamamen gerçek.Hiçbir şey kurgu değil.

2 tane kişisel,yani bir kişinin bir evi temizlemesi ve bir de toplu olarak sosyal ortamlardaki mikrop fobilerini aşmak için bir deney yapılıyor.

Bu temizlik hastaları,hem mikrop fobisi yüzünden kutu kutu antibakteriyel jel ve deterjan bitiren hem de evinde en ufak birşeyin bile yerinden kımıldamasına tahammül edemeyen kişiler.Evlerine temizliğe gittikleri kişiler ise yıllardır eşya biriktirmiş ve evini temizlemeyi aklına gelse bile eyleme geçirmemiş insanlar.Çoğu temizlik hastası bu evleri gördüğünde şoka giriyorlar.Ağlayan,kusan,kaşınan,terleyenler oluyor.2 kişi de yani temizlik hastası olan ve istifçi,dağınık olan kişi orta noktayı bulmaya çalışıyorlar.Genellikle sonuçlar istifçilerin işine yarıyor.Onlar evlerini o temizlikten sonra düzenli tutmaya devam ediyorlar ama temizlik hastaları o pisliği gördükten sonra daha titiz oluyorlar.Yani çoğu.

Ben o kirli evlerin önceki ve sonraki hallerini görünce hoşuma gidiyor.O pis ev tertemiz oluyor.Kendim de bir yeri temizleyip,toparladığımda mutlu oluyorum.Sanırım bundan dolayı seviyorum bu programı :)

Birkaç karakter var dikkatimi çeken onları paylaşayım sizle.

Hayley,mikroplardan dolayı çocuklarının ölme korkusu taşıdığı için ayda 80 şişe çamaşır suyu alan bir temizlik hastası.Mutfağını çamaşır suyu (lavabosu dahil hatta özellikle lavabosu) ve kaynar suyla temizliyor.Tuvaleti ve banyosunu da aynı şekilde.Mutfağında ölçüm yapıldı ve mikrop sayısı 0 çıktı.Banyosundaki ölçümden de oldukça düşük bir sonuç çıktı.

Lesley ve kızı Tuesday.Annesi resmen kızını da hasta etmiş.Lesley temizlik hastalığı yüzünden her gece yüzünü traş eden,25 senedir dışarıda yemek yemeyen ve 'son nefesimde bir evi süpürüyor olmayı isterim' diyen bir temizlik hastası.Kızında da aynı durumlar mevcut.İlk zamanlar sosyal deneylerde ağlasalar da zamanla alıştılar.Hatta Tuesday dünya turuna çıktı ve şuan hastalağından eser yok.Denize gidiyor bir de tavşanı var :) Umarım annesi de artık toparlamıştır.

Erkekler de var bu temizlik hastalarının arasında.Onlar kadınlara göre temizlik konusunda daha hafif olsa da düzen takıntıları oldukça fazla.Hatta bir adam yatağı kırışmasın ve bozulmasın diye yerde yatıyor ve bu takıntısı yüzünden çocuklarını evine davet edemiyor.

Bir de bu titizlik hastalığını topluma faydalı hale getirmek için grup kurup İngiltere sokak,park ve toplu alanları temizleyenler var.Bu kısmı da çok seviyorum.Hem kendi temizlik takıntılarını tatmin etmiş hem de topluma faydalı birşey yapmış oluyorlar.

Aynı bölümlerini defalarca sıkılmadan izliyorum.Siz de düzen ve temizliği seviyorsanız bu programdan hoşlanabilirsiniz.Yalnız mide bulandırıcı kısımları da var şimdiden uyarayım.

Temizlik Hastaları TRT Belgesel'de Pazar günleri 17:15 ve 23:55'te yayınlanıyor.






Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Ben de ya bayılıyorum 💕 Haftada 2 gündü normalde ama sadece pazar görünüyor yayın akışında :/

      Sil
  2. Anneme de izletmek lazım :)

    YanıtlaSil
  3. Ay bende obsesifim temizlik ve bazı konularda, hatta ilaç bile kullanıyorum. Ama 80 şişe çamaşır suyunu duyduktan sonra boşa ilaç içiyormuş gibi hissettim. Benim hastalığım bunların yanında bir hiçmiş.Şükürler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bizde bu tip şeyler normal karşılanır.Bak ne kadar titiz denir ama orada bu durum pek normal karşılanmıyor demek ki :)

      Sil
  4. ben de izlemiştim bu programı... o kadar tiksinmiştim ki, birkaç gün doğru düzgün yemek yiyememiştim. Özellikle şu köpekbakıcısının evi çok kötüydü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy evet ya :/ Kadının yatağında bile vardı pislik :(

      Sil