Evde Kedi Bakımı / Ben Nasıl Kedi Besliyorum ve Kedim İçin Kullandıklarım


Merhabalar ~

Bugün şirin bir konuyla sizlerleyim :) Benim kedi beslediğimi okurlarımın çoğu biliyor ve birkaç kez de bu konu hakkında soru aldım.Evde nasıl besliyorsun? Bu yazımda ben kedimi nasıl besliyorum,neler kullanıyorum,nerede besliyorum,temizliği konusunda neler yapıyorum vb konuları sizlerle paylaşacağım.



Öncelikle kocaman bir uyarı.Sakın bir heves için hayvan sahiplenmeyin.Yani sırf anlık heves için hayvan edinip hevesiniz geçince onu sokağa bırakacaksanız hiç böyle bir işe kalkışmayın.Bunun yerine sokaktaki hayvanları sevebilir onları besleyebilirsiniz.Biraz sert bir giriş oldu ama bazen sokakta bir sürü cins,evde beslenilmesi gereken hayvan görüyorum.Bunların dışarı adapte olması çok zor.Bir kısmı evcil olduğu için sokakta çok fazla yaşayamıyorlar.Eğer bakıyorsanız ve bu süre zarfında bakamayacak duruma gelirseniz (sağlık,maddi durum,taşınma vb) de mutlaka sahiplendirin.


Ben kedimi Sahibinden adlı sitenin evcil hayvanlar kısmından sahiplendirilmek istenen bir kedi olduğu için aldım.Zaten evde bakılıyordu.Bize geldiğinde 4 aylıktı ve sürekli evde durduğu için dışarıya karşı çok yabani ve çok korkuyor.Ben de mümkün olduğunca az dışarı çıkarıyorum onu.Yani sadece doktor için çıkıyoruz :) 

Kedim aldığımızda da kısırlaştırılmış değildi biz de kısırlaştırmadık.Kendi doktorumuz ameliyat yapmıyor diğerlerine de güvenmiyorum.Bu konuda zaten sıkıntımız çok yok.Bu arada kedim dişi.

Bulunduğu ortama ve insanlara alışması biraz sürüyor.Şuan aile dışından kimsenin yanında rahat edemiyor.Bunu aşamadık maalesef.Başka kedileri de kabul etmiyor.2. kedi almayı çok denedik ama hem kendisi korktu hem de kediyi korkutmaya çalıştı.Biz de o hayvana da yazık olmasın diye artık 2. kedi sahiplenmemeye karar verdik.

Biz baya titiziz.Özellikle de annem gerçekten çok titiz.Yani o da hayret ediyor ben nasıl eve kedi aldım diye :D Ama şöyle bir şansımız var kedimiz çok temiz.Yani insan olsaymış hani evi her hafta baştan aşağı temizleyen teyzeler varya öyle birşey olurmuş herhalde :D Sürekli kendini temizler.Tuvalet konusunda titiz.Asla kendi tuvaletinden başka yere yapmaz.

Biz kedimize balkonda bakıyoruz.Daha doğrusu ihtiyaçlarını balkonda gideriyor.2 tane yatacağı yer var.Biri mini bir minder koltuk,diğeri de hem tırmıklayabileceği hem de oturup,uyuyabileceği bir yer.Buralarda takılmayı da seviyor ama evin içinde durmayı daha çok seviyor tabi :) Biz bu balkon konusunda da şanslıyız.Evimizde küçük çok kullanışlı olmayan bir balkon vardı ve kedi için minik bir oda yapalım dedik.İçerisinde dediğim gibi koltukları var,kumu,maması,suyu,bir de kedimiz için kullandığımız şeyleri koyduğumuz çekmecesi var.



Çekmecesinin üzerine mamalarını koyuyoruz.Hava sıcakken çekmecenin içinde bozulmasın diye dışarıda tutuyoruz.Mamayı azar azar alıyoruz çünkü büyük alınca bozulabiliyor.Market maması kullanmama çalışıyorum ama benim kedimin beğendiği mama biraz tuzlu :D Kedim zayıf ve yemek beğenmiyor.Arkadaşımın önerisiyle Royal Canin denedim ve bayıldı.Hatta baya kilo aldı.Göbeği çıktı resmen :D O kadar tatlı ki.Ben kedim zayıf diye Royal Canin'in Sensible olanını kullanıyorum.Bu bağırsakları için çok faydalı.İshal olup zayıflamasını engelliyor.Ben bu mamayı genellikle şuradan alıyorum.Eğer kediniz zayıf ve yemek seçiyorsa kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çekmecenin içerisinde;

Banyo yaptıktan sonra kullandığımız havlusu var. Gim-Cat mide rahatlatıcı ilacı var; bu ilaç macun gibi haftada bir kere nohut kadar veriliyor,bunu da arkadaşım önermişti sağolsun,bu ilaçtan önce evdeki çiçeklere saldırıp yiyip sonra da kusuyordu ama bu ilaçtan sonra böyle bir derdimiz kalmadı,midesindeki tüyleri bu ilaçla beraber totosundan çıkarıyor :D Sky Off Evcil Dostlar Koku Giderici.Bundan memnun kalmadık.Zaten kedimiz kokmuyor da.Hatta mis gibi bile kokuyor :D Biyoteknik Cat Spray; bundan memnunuz.Yine bu konuda da sıkıntımız yok ama bazen önlem olsun diye sıkıyoruz hem odasına hem de 30 cm uzaktan başından kuyruğuna kadar sıkıyoruz.

Sıra geldi en önemli konulardan birine.Kum.

Bu konuda annemle röportaj yapacağız :D Kum seçerken kristal olması,hijyenik olması,mikrop üretmemesi,kokuyu hapsetmesine dikkat ediyoruz.Ayrıca bu kumu kullandığında patileri ıslak olmuyor.1 aylık kullanımda bile kuru kalıyor kum.Kedinin ayaklarına yapışmıyor.Biz Longfeng ve Trendline markalarını topluca Gittigidiyor'dan alıyoruz.9 paketi 48 liraymış.O işle annem ilgileniyor :D 5 ay gidiyormuş.Gelelim kumun temizliğine.Hergün mutlaka girmeye çalışıyorum kedimin odasına.Bir kedi kumu küreği yardımıyla kakasını alıp torbaya koyup kapının önündeki çöpe atıyorum.20-30 günde bir de kumu tamamen temizliyoruz.Ben dışarıda kumu bir çöp poşetine boşaltıp atıyorum ve annem çamaşır suyuyla kum kabını temizliyor.Kumu dışarı sıçratıyor bazen kedim.Onları da faraş ve kürek yardımıyla temizliyorum.Kedimiz genellikle içeride ve ne zaman tuvaleti gelse balkonun kapısına gidip bize seslenir :D 

Suyunu kendi içtiğimiz sudan yani temiz sudan koymaya dikkat ediyorum.Mama ve su kabını da arada antibakteriyel sabunla temizliyorum.

Tırnaklarını uzadıkça kedi tırnak makasıyla kesiyorum.Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var.Asla derin kesmeyin çünkü kedilerin tırnakları kanıyor.Daha uçtan kesmeye çalışın.

Aslında kedileri 6 ayda bir yıkayın onlar kendini temizler diyorlar ama biz yine de ayda bir bıcı bıcı yapıyoruz kendisini.Şampuan olarak Bio-Groom'un Protein Lanolin şampuanını kullanıyorduk ve memnunduk ama bitti.Pati ve totosunu yıkarken antibakteriyel sabunla karıştırıp yıkıyoruz.Küvette yıkıyoruz.Suyun ısısının ılık olması lazım ne çok sıcak ne çok soğuk.Ağzına,burnuna,kulağına su kaçırmama için kafasına fıskiyeyi tutmuyoruz.Elimizi ıslatıp bir kere kafasını siliyoruz elimizle.Yeni bir şampuan aldık Trixie Long Hair şampuan ama henüz denemedik.

Kedimizin tüyleri bir ara çok dökülüyordu.Bunun için ilaçlar var ama denemedik.Doktora sormak lazım.Bu yaz tüylerini kestirdik sıcak diye ve ondan sonra tüy dökülme sorunu kalmadı.O maceramızı da anlatayım.Tüylerini keserken narkoz uyguluyorlar.Dikkat edin dozuna.Benim kedim 4 yaşında ama yavru kedi kadar olduğu için bünyesi zayıf dedim ve ona göre verdiler narkozu.Uyanırken biraz sallandı,kustu ama kendine gelince o kadar mutlu oldu ki :D Sıcakta artık cıbıl cıbıl dolaşabildiği için heralde :D Narkozdan uyanırken yanında olun ki bir yerlere kafasını çarpmasın yada düşmesin.Tüylerini kestirdikten sonra sert çıkar zannettim tüyleri ama yine kestirmeden önceki tüyleri gibi yumuşacık çıktı.

Tüy dökülme problemi olduğu zamanlarda ise Ikea'dan aldığımız tüy toplama rulosunu kullanıyoruz.O yapışkan bir yapıya sahip olduğu için koltuklarınızın,halılarınızın üzerindeki tüyleri alıyor.Çok memnunuz bundan.Kolaylıkla da kirlenen yapışkanı çıkarabiliyoruz.Bazılarından o yapışkanı çıkarayım derken hepsi geliyor.Bunda öyle bir problem yok.Aparatı varsa ruloyu da ayrıca satın alabilirsiniz.

Bir de kedimiz balkondan içeri girerken patilerini ve totosunu siliyoruz.Bunun için de favorimiz Komili Islak Mendil.Hijyenik bir mendil ve güzel kokuyor.

Kedi sahiplendiğinizde mutlaka aldığınız kişiye aşılarını ve hastalıklarını sorun.Ona göre veterinere götürün.Hastalandığında internete bakmayın mutlaka veterinerinize danışın.

Benim aklıma gelenler bunlardı.Sorularınız olursa,benim unuttuğum konular varsa sormayı unutmayın ;)








Çekim hataları; tam küreği çekecekken telefona kafa atan kedi :D





Kedi tırnak makası.




Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. vaaaaay çok teknik ve bilimselsin şanslı kediiiii :)

    YanıtlaSil
  2. Ya o patiler ne tatlı ^^ kedim olsun hep istedim ama annem korkuyor babamın da alerjisi var bizde kardeşlerimle sitedeki kedileri besliyoruz. Küçük kardeşim hepsini kendi kedisi ilan etti :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten imkanımız varsa sokaktaki hayvanlara da bakmamız lazım hiç olmadı ekmek-süt su koymamız lazım :)

      Sil
    2. Ben de sizin yerinizde olsam öyle yapardım ;)

      Sil