Blog Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler



Blogger olmak isteyenler,blog açmak istiyorum ama nelere dikkat etmem gerek diyenler,içeriğe göre nasıl tasarım yapabilirim diyenler bu yazımda sizler için bloguma bu konuda uzman olan blogger arkadaşım Nabrut'u konuk ettim.Bu sorularınızın cevabını kendisinin bu yazısındaki bilgilerinden bulabileceğinizi düşünüyor ve sizi Nabrut'un yazısıyla başbaşa bırakıyorum.




Epey zamandır bloğumda misafir yazar ağırlıyordum ama bu sefer ben mekânımın sınırları dışına çıkarak bu bloğunu ele geçirdim, bugünlük! Meri gibi bloğunu özveri ile geliştirip özgün içerikler üreten çalışkan bir bloggerın konuğu olmaktan gurur duydum.
Meri benim için güzel ve faydalı olacağını düşündüğüm bir konu seçti. Bende elimden geldiği dilimin döndüğünce tecrübelerimden yola çıkarak Blog tasarımında dikkat edilmesi gerekenler başlığının altını doldurdum.
Başlıyorum;
1-Okunaklı bir font kullanmak!
Fontunuzu Google ile dost olan en okunaklı 100 font listesinden seçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Kaligrafik, italik ve ince olan yazı tiplerinden uzak durun.
2-Siyah arka plandan kaçının!
Aslında yıllardır yapılmaması noktasında sürekli telkin verildiği halde görüyoruz ki özellikle yeni bloggerlar bu hataya sıklıkla düşüyor. Siyah arka plan üzerine yazılan yazıları okumak gözler için çok yorucu lakin bunun haricinde başka bir dezavantajı daha var: Yanlış imaj!
Siyah fon kullanan bir bloğa girdiğinizde yazar gotik ve depresif bir izlenim vermiş oluyor, bu ise okuyucu kitlenizi daraltıp azaltıyor.
3-Sidebarı gadgetlera boğmayın!
Daha anlaşılır ve temiz bir dille ifade etmem gerekirse bloğunuzun sağ ya da sol tarafını annenizin vitrin süslediği gibi süslemeyin. –Zamanında ben de böyle hatalara düştüm- Kişiselleştirip sözler, fotoğraflar vs. ile doldurduğunuzda sosyal medya hesapları, Google Plus adresleri gibi okuyucunun en çok dikkatini çekmesi gerekenler yani elzem olanlar arada kayboluyor.
4-Sosyal paylaşım butonları bir blog tasarımının olmazsa olmazıdır.
Yazının hemen altına gelecek şekilde kullanacağınız bu butonlar sayesinde ziyaretçiye yazılarınızı paylaşma kolaylığı sunarsınız, hatta aklına yazıyı paylaşmayı düşürürsünüz. Ve bir blogger için yazısının sosyal ağlarda paylaşılması can suyu gibidir.
5-Otomatik çalan müzik/playlist kullanmaktan kaçının!
Yeni blog açan kardeşlerimde sıklıkla gördüğüm bu hatanın sonucu müzik başladığı anda bloğu telaşla kapatmak şekilde oluyor.
Zira ses açıksa ve ortamda müsait değilse birden çalmaya başlayan şarkı sizi blogtan çıkmaya mecbur bırakıyor zira sesin yarattığı panik size, nereden geliyor, nereden durduracağım, diye düşünecek vakit bırakmıyor. Çalışan –mesela ofiste- birinin ya da kütüphanede sıkılan bir öğrencinin bloğunuza vakit geçirmek üzere girdiğini ve sesin etrafta yankılandığını düşünün, sonuç korkunç değil mi?
İlla müzik ile kişiselleştirmek istiyorsanız sağda bir kutucuk ile günün şarkısı gibi bir köşe yapabilir, okuyucuyu şarkıyı dinleyip dinlemekte muhayyer bırakabilirsiniz.
6- Mouse okumuza dokunmayın.
Bırakın ok olarak kalsın. J 18 yaşından büyükseniz cicili bicili şeyler konusunda Mouse okuna Banu Alkan tüyü giydirmeye gerek yok bence. J Kullanışsız oluyor, bu da sizi blog okurken zorluyor ve tabi yine çıkma isteği uyandırıyor.
7-Devamını oku özelliği kullanın.
Neden?
Mesela benim gibi bir kişisel/yaşam bloğu iseniz ve her daldan mevzuyu yazıyorsanız gelen ziyaretçi bazı etiketlerdeki yazılarınızı okuyacak ama bazı etiketler ilgisini çekmeyecektir. İlgisini çeken yazıyı kolayca seçip yazıların hepsini bir bütün olarak görebilmesi için ve sizi daha profesyonel göstereceğini de hesaba katarak bu özelliği kullanmayı şahsen kesinlikle tavsiye ediyorum.
8-Ziyaretçi sayınız hakkında bilgi vermeyin!
Gadget olarak eklenen, günlük kaç ziyaretçiniz olduğunu ya da o anda sitenizde kaç kişinin online olduğunu gösteren gadgetlar eklemekten kaçının, eğer günlük ziyaretçi sayınız elli yüz bin kadar değilse! Aksi halde örneğin; bir siteye girdiniz ve o an online olan ziyaretçi sayısı 1 kişi olarak gözüküyor. İnsanoğlu etikete önem verdiği için ister istemez içeriğe bakmadan önce şöyle düşünür: Ya bu siteyi benden başka kimse okumuyor herhalde, demek ki değmez, ben de vakit kaybetmeyim. (ve bloğunuzdan çıkar) Bu düşünceye mahal vermemek adına ziyaretçi sayınızı gizli tutmanızda fayda var.
9-Fon kullanmayın.
Mümkün olduğunca, şablonunuz elverdiğince yazıyı tüm sayfa genişliğine yayın. Sağdan ve soldan boşluk kalacaksa da bu boşluğu ya beyaz fon ile ya da çok soft belli belirsiz bir fon ile doldurun. Bu şıkka kadar hep değindiğim gibi ön planda patlayan dikkat çeken şey sadece yazınız, yazınızın başlığı ve kullandığınız görsel olsun.
9 madde ile benim bir şablon oluştururken nelere dikkat ettiğimi anlatmaya çalıştım.
Şablon bir bloğun kürkü, bir kitabın kapağı gibidir ve kaliteli bir şablon sizin okunurluğunuza da büyük oranda etki edecektir. Nasıl ki güzel bir kitap kapağı sizde satın alma hissi uyandırıyorsa, iyi bir şablon da okunma isteği uyandıracaktır.
Farkındayım bloğunuzu kişiselleştirip ruhunuzu yansıtmak istiyorsunuz ama önceliğiniz misafirinizin nasıl rahat edeceğini düşünmek olsun!

Nabrut'a bu güzel ve faydalı bilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.Benim için de çok faydalı bir yazı oldu.Blog için içerik kadar tasarımın da önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum.



Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Blog şablonunun sade + hızlı olması küçük iconların ve resimlerin css sprite tekniği ile küçültülmesi. Sayfa hızını etkileyen eklentilerden kaçınılmalı.

    YanıtlaSil
  2. Blog yazarları için çok faydalı bir içerik olmuş.Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim faydalı olmasına :) Rica ederim :)

      Sil
  3. Güzel, gayet açık seçik anlatmışsınız. Bence de doğru tespitler. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Ayy ben bunu görmedim ^^
    Misafirlik başka bir sayfada yazılarını görmek çok hoş bir duyguymuş.
    Bu güzel misafir yazarlık fikri ve konusu için tekrar çok teşekkür ediyorum.
    Kocaman öpücükler. :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim canım bu güzel bilgileri bizimle paylaştığın için :)

      Sil
  5. Merhaba! :) Blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizide kendi bloguma beklerim :) www.nurundelidolublogu.tk

    YanıtlaSil
  6. Yeni başlayan blog yazarlar için oldukça faydalı bir içerik olmuş. Elinize sağlık. Ben de her zaman sadelikten yanayım. Sadelik iyidir.
    Bir madde de benden gelsin. Sık sık tema değiştirmekten kaçının. Çünkü takipçilerinizin bir görsel hafızası var ve devamlı tema değiştirmek bunu olumsuz etkiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) Evet o da önemli.Mesela diaryofmeri denince akılda bu tema oluyor.Değiştirince alışmak zor oluyor

      Sil