İSLAM DEKLERASYONU | ALİYA İZZET BEGOVİÇ KİTAP YORUMUM 📕

 


Bosna çok sevdiğim ve fırsatım olursa ziyaret etmek istediğim bir ülke.Gidenlerden Bosna hakkında çok güzel ama yakın tarihiyle ilgili de oldukça hüzünlü hikayeler dinledim.Uzun süre ülkesi ve dini için mücadele eden Bosnalıların önemli liderlerinden olan Aliya İzzet Begoviç'in hayatı da Bosna tarihi kadar ilgimi çekiyordu.Belgeseller ve hakkındaki dizileri izleyince İslam Deklerasyonu adında bir kitabı olduğunu da öğrendim ve okumak istedim.Kitap hakkındaki yorumlarımı da sizlerle paylaşmak istedim.


Aliya İzzet Begoviç, İslam Deklerasyonu adlı kitabında yazdığı dönemin ve hatta geçmiş dönemin Müslümanlarının, İslam ülkelerinin sorunlarına değinmiş ve çözüm önerileri fikirlerini paylaşmış.İslam bildirisi diye tarif edeceğimiz bu kitapta İslam toplumlarının mücadele ettiği sorunların çözümünün aslında İslamı doğru anlayıp hayatımıza doğru şekilde uygulamakta olduğundan bahsediyor.İslam ülkelerinin kendi içinde ve dışarıdan görünen sorunlarının yanı sıra toplumsal sorunlara, sebeplerine ve çözümlerine de değinmiş.Hatta bunları ayrı ayrı başlıklar altında incelemiş.Hani ilmihalde konuları başlık başlık inceleriz ya bu kitapta da sorunlar bu şekilde başlıklar altında incelenmiş.Bir de kitapta sorunun kaynağını İslamda aramamız yerine kendi Müslümanlığımızda, İslamı yaşama tarzımızda aramamız gerektiğine dair çok güzel ve manidar bir bahse yer veriyor.Ki bence zaten kitapta bahsedilmek istenen ana konu da bu.Kitaba da 'Amacımız Müslümanların İslamlaştırılması' cümlesi ile başlıyor zaten.Her bir soruna değinip ayrı ayrı çözümler sunduktan sonra da kitabın sonunda 'Haberiniz olmadığını söyleyemeyeceksiniz,' diye okurlara hatta bütün Müslümanlara küçük bir gönderme yapmış.Dili zor ama oldukça güzel ve bolca düşündüren bir kitap.


Kitaptan Alıntılar:

-Toplumların hayatlarında kimi meşakkat zamanları vardır ki insanların kültürünü, inancını ve hatta bizzat insanlığının özünü sınar.

-Afgani ise, tarihsel süreci esas alarak son dönemi aklamaya, en azından sorunun İslam'da değil, Müslümanlarda olduğunu anlatmaya çalışmıştı.

-Onun düşüncesi, İslam'ın en güzel din ve sistem olduğu, ancak Müslümanların öyle olmadığıydı.Deklerasyonun temel amacı da, başkalarını İslam'a döndürmek değil, Müslümanların istislamı, yani İslamileşmesi idi.

-Zira gerçek özgürlük manevi özgürlükte gizlidir.

-İslam tarihinin ilk üç yöneticisi ne bir kral, ne de sultandı.Onlar toplum tarafından seçilmiş kişilerdi.

-Ahlak anlayışı her ne kadar tutucu olsa da, İslam, tabiata ve mutluluğa olan açıklığı sebebiyle özgürlükçüdür.


Yayınevi: Yarın

Tür: Düşünce, Siyasi Çalışma

Sayfa Sayısı: 115

Bu yazı reklam değildir.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Kitabı not edeyim, dolu bir içeriğe sahip olduğu belli. Kusur varsa İslam'da değil onu doğru uygulayamayandadır. İnsanımız bunu görse keşke, çok kolay çamur atıyorlar dine. Özümüzü kaybettiğimiz için şaşırmamak lazım. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten.Çok güzel bir konuya değinmiş ve bilgilendirmiş bizi İzzet Begoviç.Rica ederim:)

      Sil
  2. Böyle bir kitaptan sâyenizde haberdâr oldum. İlk fırsatta edinip okumak isterim ben de...

    YanıtlaSil
  3. balkanlar ilgimi çektiği için okuyabilirim ben de saool :)

    YanıtlaSil
  4. İlgi çekici bir kitap olduğunu düşündüm dilinin zor olması eksi, düşündürücü olması artı puan kazandırmış gibi duruyor listeme alabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam bir bilgilendirme ve düşünmeye yönelten bir kitap:)

      Sil
  5. Düşündürücü ve faydalı bir kitap. Böyle bir kitabı olduğunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten, çok güzel bir eser olmuş.

      Sil