Harry Potter Kitap Serisi Yorumlarım ve Filmleriyle Karşılaştırma




Eski Harry Potter fanlarını göreyim.Eskisi gibi Harry Potter fanı olmayanları da göreyim😂Zira aradaki 15 yıllık fark insanı ister istemez uzaklaştırıyor.Hala ilk günkü fanlığı diri olan var mıdır bilemiyorum.Efendim bugünkü yazımda tüm seriyi bitirmiş biri olarak size ufak ufak tüm Harry Potter kitaplarını yorumlayacağım.Aralarında hangileri favorilerimdi,filmleriyle kıyaslamam olacak bu yazıda.




Bende 3 kitabı varmış ama ne hikmetse hepsini okudum😂Bir yerlerden bulup okumuşumdur.Bende olanlar Sırlar Odası,Zümrüdüanka Yoldaşlığı ve Ölüm Yadigarları.Liseyi bitirene kadar 7. kitaba kadar olanların hepsi bitti.Ölüm Yadigarları da 12 sene sonra bitti😂Gerçi yeni başlamıştım ama gençkenki gibi okunmuyor bu tarzda kitaplar.Sırayla kitaplardan başlayalım anlatmaya.


Harry Potter ve Felsefe Taşı

“Harry, elleri titreyerek zarfı çevirince mor balmumundan bir mühür gördü; bir arma – koca bir ‘H’ harfinin çevresinde bir aslan, bir kartal, bir porsuk, bir de yılan.”
HARRY POTTER sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.

Harry'nin büyücü olduğunu öğrendiği ve o lanet evden kurtulduğunu anlatan ilk kitap.Teyzesi,eniştesi ve kuzeni o kadar kötüler ki oradan kurtulduğuna büyücü olduğuna bakmaksızın seviniyor insan😁Ayrıca sıradan bir büyücü olmadığı da Hogwarts Büyücülük Okulu'na çağrılış şeklinden anlaşılıyor.Hemn hemen tüm karakterleri bu bölümde tanıyoruz.Hatta Voldemort'u da ufaktan bu bölümde Harry Felsefe Taşı'nın peşine düştüğünde tanıyoruz.İyilerin kötü kötülerin iyi olacağı n başından belliymiş aslında bu kitapta biraz belli edilmiş.Kitap güzeldi.Zaten güzel olmasa diğer kitaplarını heyecanla bekleyip okumazdık.Filmle kıyaslayınca hemen hemen aynısıydı.Bütünleşiyordu yani.



Harry Potter ve Sırlar Odası

"Dursley'ler o yaz öyle çekilme olmuşlardır ki,Harry bir an önce okulu Hogwarts'a geri dönmek için can atmaktadır.Eşyalarını toplarken ortaya çıkan ev cini Dobby ise onu uyarır:Hogwarts'a dönerse,bir felaket olacaktır.Olur da:Sırlar Odası'nın açılmasıyla ortaya çıkan karanlık bir güç,Hogwarts'takileri taşa çevirmeye başlar.Harry,hayatını tehlikeye atarak,Oda'nın elli yıllık gizemini çözmeye çalışır.Ve gerçekten de başına gelmedik felaket kalmaz."

Maceranın dibine vurulduğu ilk kitap😂Yen yeni öğrenilen bir sürü şey ve bunların gizemini çözmek için birçok macera yaşanır kitapta.Bir sürü yeni karakter eklenir.Sırlar Oda'sının gizemiyle birlikte hem birçok şey ortaya çıkar ve çözülür hem de Voldemort'a bir adım daha yaklaşılır.Serideki en maceralı kitaplardan biri.Filmi çok daha iyiydi yani macera sahnelerinin mükemmelliğinden dolayı😁


Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

“Mahsur kalmış cadıların ve büyücülerin acil durum taşıtı Hızır Otobüs’e hoş geldiniz. Asanızı tuttuğunuz elinizi uzatın, otobüse atlayın, sizi istediğiniz yere götürelim.”
Sirius Black adında azılı bir katil, tüyler ürpertici Azkaban kalesinde tam on iki yıl boyunca tutsak kalmıştır. Tek lanetle on üç kişiyi birden öldüren Black’in, Karanlık Lord Voldemort’un hizmetkârı olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır. Bir yolunu bulup Azkaban’dan kaçan Black’in peşinde olduğu bir tek kişi vardır: Harry Potter. Harry, büyücülük okulunun sihirli duvarları arasındayken, arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikteyken bile güvende değildir. Çünkü aralarında bir hain olabilir.


İtiraf ediyorum bundan sonra çıkan kitaplar da iyiydi ama aralarında okuduğum ve okurken acayip keyif aldığım en iyi kitap buydu.Kitap muhteşemdi.Birçok yeni karakter,özellikle de Harry'yi yakından ilgilendiren vaftiz babası olan Sirius Black karakterinin ortaya çıkması oh be çocuk sahipsiz değilmiş dedirtti😂Tam bir Türk nine yorumu değil mi😁Herşeyin artık çok daha güzel olacağının ve Harry'nin çok daha güçlü olacağının sinyallerini veren bir kitaptı.Filmin kitapla örtüşmeyen çok sahnesi vardı.Kesilen çok sahneler vardı.Film de güzeldi ama kitap daha akılda kalıcıydı.



Harry Potter ve Ateş Kadehi


"Harry Potter'ın büyücülük okulundaki dördüncü yılında başından geçenleri anlatan Harry Potter ve Ateş Kadehi, dizinin önceki kitaplarında tanık olduğumuzdan hem çok daha eğlenceli, hem çok daha ürkütücü bir büyücülük dünyasının kapılarını açıyor.

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda dördüncü sınıfa geçen Harry, yaz tatilinde Dursley'lerden izin koparıp arkadaşlarıyla birlikte Quidditch Dünya Kupası finalini izlemeye gidiyor. Bu yıl Hogwarts'taki en büyük yenilik ise, Üçbüyücü Turnuvası. Üç rakip büyücülük okulunun katılımıyla gerçekleşen bu etkinlik yüz yıldan beri ilk kez düzenleniyor. Harry, istemediği halde, yaşı bile tutmadığı halde, kendini bu Turnuva'nın içinde buluyor. Oysa onun tek istediği, büyücülük standartları içinde olabildiğince "normal" bir yaşam sürmek, yeni büyüler öğrenerek kendini geliştirmek, Cho'yla ilgili hayaller kurmak, Ron ve Hermione'yle hoşça vakit geçirmek. Ancak, alnındaki yara izinin ikide bir acıması, korkunç olayların yaklaşmakta olduğunun habercisi..."


Voldemort'un elim bir olay sonucu ortaya çıktığı ilk kitap.Artık tamamen ete kemiğe bürünmüştür😂 Harry bir turnuva sayesinde Voldemortla yüzleşme fırsatı bulur.Zaten turnuvaya da katılması biraz tuhaf bir olayla gerçekleşir.Adı yokken kadehten isminin çıkması,turnuvada birçok yerde oyuna aykırı birçok şeyin başına gelmesi belki de Voldemort'un onu kendisine çekmesi için yaptığı oyunlardı.Turnuva sayesinde Hogwarts'a bir sürü yeni karakter gelir.Hatta bu kitapta eğer Harry,Hermonie,Ron üçlüsünden herhangi birnin bu zamana kadar fanıysanız biraz aklınız karışabilir.Benim bu kitapta Cedric Diggory ve Victor Klum hayran olduğum karakterlerden oldu.Filmi çok güzeldi,aksiyon sahneleri baya iyiydi.Kitapla birebir örtüşmeyen yerler vardı ama sırf bu yüzden güzelim filme kötü diyemem.


Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

"Hogwarts Cadıcılık ve Büyücülük Okulu'ndaki beşinci yılında Harry,hayatını cehenneme çeviren sihirli/sihirsiz pek çok şeyle başa çıkmak zorunda: Yaz tatilini yanlarında harcadığı aptal akrabaları; ergenlik çağının isyanları, heyecanları, korkuları; onun gösteriş düşkünü olduğunu düşünenler;okulun işleyişine burnunu sokan Sihir Bakanlığı; öncekileri mumla aratan yeni bir Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni; yine karşı karşıya geldiği Ruh Emiciler ve Ölüm Yiyenler;varlığını her zamankinden çok hissettiren Voldemort;ağır dersler,zor sınavlar,acımasız cezalar;sürekli yinelenen bir kabus ve acıyan yara izi;ona en yakın insanlardan birinin ölümü;beş yıl gecikmeyle öğrendiği bir gerçek..."

İşlerin tabiri caizse daha çok politikaya döndüğü kitap.Maceradan çok bol bol yen şeyler öğrenilen ve daha çok strateji üzerine olayların yaşandığı bir kitap.Zaten Zümrüdüanka Yoldaşlığı da bir nevi Voldemort,Ruh Emiciler ve Ölüm Yiyenlerle başa çıkmak,savaşmak için yeni bir kapı aralayan,Harry ve arkadaşlarına yol gösteren yeni öğrendiği bir topluluktur.Film diğer bölümlere göre kitabın konusu gibi pasifti.Yani çok aksiyon ve macera yok diğer kitaplara göre.Aslında bir çırpıda okuduğum tek 1000 sayfalık kitap çok sürükleyici ve güzeldi ama filminde o tat yoktu.Bu arada bu kitap da kardeşimin bana 13. yaş günü hediyesiydi.O zamanlar 30 lira mı neydi ve tabi o zamana göre ve bir ilk okul öğrencisine göre pahalıydı.İnanamamıştım kitabı görünce ve çok da sevinmiştim.😊


Harry Potter ve Melez Prens

“İşte orada, okulun tepesinde, gökte asılı duruyordu: o yılan dilli, parıl parıl parlayan yeşil kafatası; Ölüm Yiyen’lerin bir binaya girdiklerinde... birilerini öldürdüklerinde arkalarında bıraktıkları işaret...”
Büyücüler dünyasında devam eden karmaşa artık Muggle’ların dünyasını da etkilemeye başlamıştır. Harry Potter, Hogwarts’taki altıncı yılını Feci Yorucu Büyücülük Sınavlarına hazırlanarak geçireceğini düşünmektedir. Artık Quidditch takımının da kaptanıdır. Ancak Diagon Yolu’ndaki okul alışverişi sırasında Draco Malfoy’un bir şeyler çevirdiğini fark eder. Lord Voldemort’un geçmişiyle ilgili pek çok bilinmeyen ortaya çıkarken bir yandan da Malfoy’un neyin peşinde olduğunu öğrenmeye çalışan Harry’yi yine zor günler beklemektedir.

Kafaların karıştığı bir kitap.Kötü zannettiğimiz bir insanın iyi olduğuna dair ufaktan ipucu.Tamamen demiyorum çünkü onun mükemmel bir insan olduğunu son kitapta öğrendik.Harry, bir kitapta Melez Prens yazısını görür ve bunun peşinden koşar.Bulduğu kitap Melez Prens lakaplı birine aittir ve kitapta birçok değişik şey de bulunmaktadır ve bunları araştırır.Filmi akılda kalıcı bir film değildi ki şuan hatırlamıyorum mesela nasıl olduğunu😂



Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

Sihir dünyası savaşta!Karanlık Lord iyice güç kazanırken iyiler de boş durmuyor.Yedinci yılında Hogwarts Cadıcılık ve Büyücülük Okulu'na dönmeyen Harry Potter,Dumbledore'un ona bıraktığı görevi tamamlamaya çalışıyor.Yanında -her zamanki gibi- Ron ve Hermione'yle- bir yandan Voldemort'tan ve onun Ölüm Yiyenler'inden kaçarken biri yandan da Hortkuluk'u yok etmek,Ölüm Yadigarları'nın sırrını keşfetmek zorunda olan Harry kendi geçmişiyle ilgili de pek çok şey öğreniyor."

Serinin tekrar canlandığı kitap.Hem macera hem de birçok hikaye var içerisinde.Burada az önce bahsetmiş olduğum kötü zannetttiğimiz ama aslında iyi olan birini öğrenmek için ipucu var demiştim ya onu öğreniyoruz.Ve koca seri boyunca hayran olduğunuz tüm karakterleri unutup helal olsun koca yürekli adam deyip o kısmı okurken ona sarılıyorsunuz.Hatta bence o karakterin ayrı kitabı bile çıkabilir.Harry'ye dönecek olursa bu bölümde bir yandan Voldemort ve ekibinden kaçarken bir yandan da büyük savaşa hazırlanır.Manyak bir savaş olur😂Güzel sonlu ama herkesin yıprandığı bir savaş olur.Filmi iki kısımdı.Bu şekilde yapmaları güzel olmuş detaylar açısından.Ama iki bölüm olmasına rağmen çok ufak atlanılan detaylarda vardı kitapla arasında.

Okumadıysanız ve fantastik temalı kitap arayışındaysanız tavsiye ederim.Kitaplar kalın ama o kadar güzel akıyor ki kısa bir sürede bitiyor.Muhteşem bir seri.Tadında da kaldığını düşünüyorum.Aralarında favorilerim Azkaban Tutsağı,Ateş Kadehi,Zümrüdüanka Yoldaşlığı ve Ölüm Yadigarlarıydı.







Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Filimleri benim ilgimi çekti gerçekten fantastik olarak lakin gerçek boyutlarıda mümkün olabilir diye kurguladım bayağı.

    YanıtlaSil