Osmanlı'dan Bugüne Neyi Kaybettik Kitap Yorumlarım


Kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğim ve kendime yeniden sevdirdiğim için kendime huzurlarınızda teşekkür edeyim.Şaka bir yana gerçekten bu sayede muhteşem kitaplarla tanıştım ve okudum.Az çok tarih kitapları okumayı sevdiğimi biliyorsunuzdur.Özellikle de birinci ağızdan dinlemeyi,okumayı çok severim.



Sevgili yazar Nilhan Osmanoğlu Vatansever,Osmanlı Hanedan üyesi.Hatta Sultan Abdülhamid Han'ın torunu.Kendisi de bu bilinçte olarak ailesini,geçmişini,mübarek dedelerini,padişah dedelerinin ve ailesinin tarihini çok iyi bilen bir hanımefendi.Yani Osmanlı hakkında birşey öğrenmek istediğimiz zaman kitaplarına danışacağımız kimselerden.Benim de Osmanlı'ya yani tarihimize her zaman ilgim vardı ama son zamanlarda arttı ve açıkçası herkes konuşur oldu bu konuda.Güveneceğim kaynaklar ararken sevgili Nilhan Sultan'ı da instagram üzerinden takip ediyordum ve böyle bir kitabı olduğunu öğrendim.Alıp okudum ve sizlerle de yorumlarımı paylaşmak istedim.

Kitabın konusu adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı döneminden bu zamana neyi kaybettiğimizden bahsediyor.Bunu da kitapta şu şekilde karşılaştırmış Nilhan Hanım; mesela eğitim sistemleri,davranışlar,iş hayatı,günlük hayat.Bunlar Osmanlı Dönemi'nde nasıldı ve şimdi nasıl bunlardan bahsetmiş.Benim özellikle ilgimi çeken eğitim sisteminin çok güzel olması.Çocuklar sadece fen ilimleri değil günlük hayatta karşımıza çıkan birçok şey hakkında eğitim almışlar.Diğer karşılaştırmalara baktığımızda nezaket,insan hakları hep ön planda.Bir nevi sünnet tam anlamıyla yaşanmış da diyebiliriz.Bunları ne zaman nasıl kaybettik bunlardan da bahsedilmiş.

Kitap içerisinde olaylarla alakalı tarihi resimler de var.Bu çok iyi oluyor bir nevi belge gibi okuduğunuz şeyin resmini görüyorsunuz.Birçok padişahtan bahsediliyor ama çoğu kişinin merak ettiği Sultan Abdülhamid Han'ın ismine kitapta sıkça rastlıyoruz örneklerde.

Osmanlı Dönemi'ndeki kadın haklarının,kadına verilen değerin ve kadınların çalışma hayatındaki yerlerin öneminden bahsedilmiş.Mesela bir kadın dergisi varmış Sultan Abdülhamid Han döneminde kitabı alırsanız o kısmı okuyunca ve derginin resmini görünce çok hoşunuza gidecek çok güzel gerçekten.

İçerisinde içimizi ısıtan birçok güzel yaşanmış olay da var.

Çok güzel bir kitaptı.Okumanızı tavsiye edeceğim kitaplar arasında.



Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. tanımadığım bir yazardı ama gerek osmanlı konusunda ki bilgisi, gerek sizin referansınız için en kısa sürede okumayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça güzel bir kitap umarım siz de keyifle okursunuz

      Sil
  2. Nilhan Hanımı sevmiyorum ama tekrar kitap okumaya başladığın için tebrik ederim. Tavsiyem tek düze okuma yapmaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim tek düze okumuyorum aslında biraz biraz değişik tarzda da okuduklarım var henüz sıra gelmedi onların yazısına

      Sil
  3. güzel tavsiye, tarihi sevmesem de merak ettim

    YanıtlaSil
  4. Daha önce duymadığım bir yazar ve kitaptı. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Yazarı ben de bilmiyordum. Ayrıca yazarın hanedan üyesi olması kitabı subjektif yapıyor. Ama bu bilinçle okunursa güzel olabilir. Bilemiyorum kararsız kaldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı uzun zamandır takip ediyorum sosyal medya hesaplarından,vaktinin çoğunu okuyarak ve araştırarak hatta farklı yorumlara sahip kitapları da okuyarak geçiriyor.Ben daha çok dedelerinden kendisine aktarılan bilgilerin doğruluğundan emin olduğum ve birçok şeyi de belgeleyerek,bilginin geldiği yeri söyleyerek yazacağından emin olduğum için okudum ki iyi ki okumuşum.Çok şey kattı :)

      Sil