Trabzon Usulü Kuymak Tarifi


Küçüklüğümden beri kuymağı sık sık soframızda olan bir kahvaltılık olarak hatırlıyorum.O zamanlar bu kadar popüler değildi,bilen yapardı.Küçükken çoğu zaman yemekle aram olmasa da sevdiğim yiyecekler arasındaydı kuymak.Birçok doğu karadeniz ilinde yapılıyor ve mıhlama mı kuymak mı polemiği çıkmıştı bir ara.Kuymak bizim için tereyağı,mısır unu ve kaşar yada kuymak peyniriyle yapılan bir yemektir.Mıhlama ise biraz daha farklıdır,mısır unu yoktur içinde.Bu yazımda sizlere bizim de ara sıra kahvaltılarımızda olan ve artık yapmaktan bende el alışkanlığı olmuş Trabzon usulü kuymak tarifi paylaşacağım.Restoranlarda,cafelerdekilerle arasındaki farkı da aşağıda açıklayacağım.



Öncelikle malzemelere bakalım;

2 dolu yemek kaşığı tereyağı
3 dolu yemek kaşığı mısır unu
500 ml kadar su
Tuz
50-70 gram kadar kaşar peyniri,kuymak peyniri yada 3-4 tel tel peyniri.Dilerseniz bunların hepsini de kullanabilirsiniz.Biz arada beyaz peynir bile katıyoruz.Ekşi bir tat veriyor.


Yapılışı:

Tereyağını eritip üzerine mısır ununu ekliyoruz.Un çok renk değiştirmeyecek kadar kavuruyoruz.Bu esnada bu karışım katı değil akışkan oluyor.Üzerine kaynamış suyu eklerken topaklanmaması için hafif karıştırıyoruz.Tuzunu da ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra peynirini ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.Daha sonra orta ateşte yağı yüzeye çıkana kadar kaynatıyoruz.5 dakika da kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.Bu kadar.Afiyet olsun.4-5 kişilik bir tariftir.

Bu kuymağın her yerde reklamı yapılan kuymaklardan farkı peynir değil mısır unu ağırlıklı olması.Peynir gösterildiği gibi uzamaz ve o kadar katı değildir.Diğer kuymağa göre daha sıvıdır.Bu tarifte de tereyağı,mısır unu oranını azaltarak daha sıvı şekilde de tüketebilirsiniz.







Yorum Gönder

2 Yorumlar