ICKABOG KİTAP KONUSU VE YORUMLARIM

 


Son dönemlerde Harry Potter serisine yeniden sarınca ve kitapları baştan okumaya başlayınca acaba fantastik türde kitap okumaya devam edebilir miyim diye düşünüyorum.Ama aynı tadı alamam diye de düşünmüyor değilim😄Harry Potter'ın yazarı J.K.Rowling'in bu seri dışında başka fantastik türde kitapları olsa da onlara bile elim pek gitmiyor açıkçası.Ama bu okumayacağım anlamına gelmiyor çünkü bu kitaplar da Harry Potter dünyasından bildiğimiz şeyleri anlattığı için sanırım okuyabileceğim en fazla fantastik kitaplar bunla olacak😄Galiba geçen sene J.K.Rowling'in Ickabog adlı yeni bir kitabının çıktığını görmüştüm.Kapağı oldukça ilgi çekiciydi ve ismi de gerçekten fantastik dünyayı çağrıştırdığı için merak ettim.Tamam  bunu okuyabilirim galiba dedim😀Ama her zamanki gibi sürpriz olması açısından konusunu araştırmadım.Bu sene kitabı alıp okumaya karar verdim.Kitabın yazılış amacından tutun hikayesine kadar her şey çok güzel ve özenle hazırlanmış.Hepsinden bahsedeceğim.Önce konusuna bir bakalım.



Öncelikle Ickabog kelimesinin anlamına bakalım.Ickabog kelimesi 'zafer yok' veya 'bozguna uğramak' anlamındaki 'Ickabod' kelimesinden türetilmiş.Ickabog, kitapta bir canavara verilen isim.Kornukopya ülkesinin en kuzeyinde bulunan bataklık bölgesinde yaşayan bir canavar.Aslında bu canavarı gören çok az kişi var.Ama Ickabog efsanesi kulaktan kulağa yayılarak bütün ülkeye ulaşmıştır.Ama herkes Ickabog''un gerçek olduğuna inanmaz.Kornukopya'nın kralı Fred de ilk başlarda inanmayanlar arasındadır.Kral Fred Kornukopya'da sevilen bir kraldır ama yanında bulunan yardımcıları Tükrer ve Salyan yüzünden tek başına karar vermesi mümkün değildir.Yanında çalışan birçok kişiden biri olan terzisi Dora Kırlangıçkuyruğu, kralın misafiri geleceği için ona takım dikeceği sırada hastadır ve bu takımı hazırlarken ansızın ölür.Kral çok üzülür ama Tükrer ve Salyan'ın şeytani fısıldamaları bunun kadının suçu olduğuna onu ikna eder.Bu ikili olayı ört bas eder.Bu sırada Dora'nın kızı Daisy Kırlangıçkuyruğu kralın halkı selamladığı sırada ona bencil olduğunu söyler.Kral bunu duyduğunda aksini ispat etmek için halkının sorunlarını dinlediği sırada, Bataklık şehrinden gelen ve Ickabog'un koyunlarına saldırdığını söyleyen kişinin durumundan faydalanır.Ickabog'un varlığına inanmaz ama, halkın gözüne girmek ve bencil olmadığını kanıtlamak için oraya gidip Ickabog'la savaşacağını duyurur ama orada işler yolunda gitmez.Kral Ickabog'u gördüğünü iddia eder.Tükrer ve Salyan durumdan faydalanıp bunu fırsata çevirirler.Halka Ickabog'la savaştıklarını anlatırlar.Ama bu konuda battıkça batmaya devam ederler.Halk Ickabog'un doldurulmuş halini görmek ister ve Tükrer her zamanki gibi hileye başvurarak zorla insanları alıkoyarak sahte bir Ickabog yaptırmaya çalışır.Bu insanlarla işi bittiğinde olayın duyulmaması için onları ortadan kaldırmak istediğinden ailelerini de yok etmek ister.Bunlardan biri Daisy'nin babası bay Kırlangıçkuyruğu'dur.Çok başarılı bir marangozdur ve ondan Ickabog'un ayak izleriymiş gibi gösterecek bir maket yapması istenir.Bu sırada Daisy de ortadan kaldırılmak istenir ama bu işi yapacak kişi onu yok etmek istemez ve berbat bir yetimhaneye götürür.Daisy senelerce burada hayatta kalmak, babasına tekrar kavuşmanın umuduyla yaşar.Bir gün oradan kaçmayı başarır ve arkadaşlarıyla beraber Bataklık şehrine giderler.Burada gerçek Ickabog'la karşılaşırlar.Ama Ickabog onlara anlatıldığı gibi canavar değil aksine içi merhamet dolu bir canlıdır.

[Bu kısımdan sonrası spoiler]
Daisy hem Ickabog'u insanlara doğru anlatmak hem de Kornukopya'yı yalancı Tükrer'in elinden kurtarmak için arkadaşları ve Ickabog'la yola çıkar.Geçtikleri her yerde gerçeği anlatırlar.En son saraya geldiklerinde krala kadar ulaşırlar ve olanları anlatırlar.Tükrer ve ekibi yakalanıp cezalandırılır.Ickabog ise tek amacı olan Duğum'unu gerçekleştirir.Ama ilk Duğum esnasında kaos olduğundan doğan Ickabog çok saldırgan olur.Ama onu eğitmenin de güzel bir yolunu bulmuşlardır.Diğer duğan Ickabog ise daha sevgi dolu bir anda dünyaya geldiği için Ickanası gibi umut doludur.Her şey açıklığa kavuşunca Kornukopya halkı Ickaboglar ile birlikle mutlu mesut yaşamaya devam etmiştir.

Kitapta duğum ve Ickana şu şekilde tanımlanmış.Duğum; Ickabog'ların yeni Ickabog'ları dünyaya getirmesidir.Ama duğumdan sonra duğum yapan Ickabog ölür.Ickana; Ickabogları duğurana takılmış isim.Gerçekten tonlarca fantastik yeni kelime üretilmiş kitap için ama okuması gerçekten zevkliydi.

Yorumlarım

Kitapta bence en önemli karakter Daisy'ydi.Uzun yıllar süren ve kaosa dönen olayı çözecek kocaman bir yüreğe ve Ickabog'u kucaklayacak ve anlayacak merhamete sahip harika bir karakterdi.En kötü ve artık başına bir şey gelse de kurtulsak dediğimiz karakter de Tükrer'di.Zaten bütün olayı en başından berbat eden karakter de bu.Masal tarihinin görüp görebileceği en kötü karakterlerden biri.

Kitap, J.K.Rowling tarafından, 2020 yılında yaşanan pandemiden dolayı sokağa çıkma yasağı süresince çocuklar için ve ailelerin iyi vakit geçirmesi için yazdığı bir kitap.Aynı zamanda kitap için de bir resim yarışması düzenleyerek seçilen resimleri kitaplarda yayınlamıştır.Çok ince düşünülüp hazırlanmış bir kitap.Bir çocuk kitabı olmasına rağmen yetişkinlerin de okuyabileceği türden bence.Çünkü hikaye oldukça geniş ve uzun.Aslında bana biraz küçük çocuklar için ağır bir hikaye gibi geldi ama okuyup sizin karar vermeniz daha iyi.


Birkaç da alıntı paylaşayım kitaptan sizlerle;

-"Çünkü gözyaşları aynı kahkahalar gibi zihni iyileştirebilirler."

-"Ve sonra iri bir gölge üstlerine düştü.Bataklık otu gibi uzun yeşil kıllarla kaplı iki kocaman kol dört arkadaşın üzerine eğildi.Ickabog onları bebekmiş gibi kolaylıkla kaldırdı ve bataklığın öte yanına götürdü."

-"Bir Ickabog umudu olmadan hayatta kalamaz.Ben yeryüzünde kalan tek Ickabog'um ve benim Duğum'um Duğumlar tarihinin en önemli Duğum'u olacak çünkü Duğum'um sorunsuz gerçekleşirse türümüz var olmaya devam edecek, yoksa Ickabog'lar sonsuza dek yok olacaklar."

-"Ickabog sana yemin ederim ki seni koruyacağız.Seninki tarihteki gelmiş geçmiş en önemli Duğum olacak.Ickabog'ları geri getireceğiz..Kornukopya'yı da öyle." Daisy Kırlangıçkuyruğu.

Yorum Gönder

16 Yorumlar

  1. Çok rastladım ama konusunu araştırmamıştım. Çok güzel bir konusu var ve sen de çok güzel anlatmışsın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masal türünde gerçekten güzel bir kitap teşekkür ederim😊

      Sil
  2. Harry Potter serisini okuyup izledim ama yoğun bir hayranlığım yok açıkçası. Yazarın bu kitabı da pek dikkatimi çekmemişti. Senin yazını okuyunca merak etmeye başladım şimdi. Emeğine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harry Potter kadar iyi olmasa da kendi türünde sürükleyici bir kitap😊Teşekkür ederim canım😍

      Sil
  3. kitabın ismini de senin yorumunu da sevdim, okurum bunuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim😍Şimdiden keyifli okumalar😉

      Sil
  4. Yazını ayrı sevdim ama alıntılara bayıldım bu kitabı listeme alayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim😊Umarım sen de beğenirsin😉

      Sil
  5. Hoş bir kitaba benziyor, okumak lazım :)

    YanıtlaSil
  6. İrem Can vesilesiyle geldim. Ickabog benim de kitaplığımda duruyor. İncelemeniz çok açıklayıcı ve ayrıntılı olmuş. Okuma isteği uyandırdı bende. Müsait bir zamanda okuyayım. Ellerinize sağlık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz❤Çok teşekkür ederim😍Umarım siz de keyifle okursunuz🥰

      Sil
  7. Çok güzel yorumlamışsınız:) Kitabı aldım henüz okumadım, yazınız da fikir oldu benim için:) Okumak için sabırsızlanıyorum, diğer kitapları daha ön sıraya koydum ondan dolayı henüz okuyamadım. İlginç bir kitap olduğunu düşünüyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim❤Oldukça sürükleyici bir hikaye umarım siz de severek okursunuz🥰

      Sil
  8. Hayret bu kitabı nasıl duymamışım bir Harry Potter sever olarak. :) Çok güzel anlatmışsınız, merak uyandırdı bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yeni bir kitap ondan olabilir😊Çok teşekkür ederim😍

      Sil