İMPARATORLUĞUN EN UZUN YÜZYILI- İLBER ORTAYLI KİTAP YORUMUM📚

 


Kitap okuma alışkanlığımı tekrar kazanmaya çalıştığım zamanlarda kendimi ilgim olan alanlarda kitap okumaya yönelttim.O dönemlerde genellikle tarihi eserleri yada tarihle ilgili kitapları okumayı çok seviyordum.Bu türde kitaplar okuya okuya tekrar okuma alışkanlığımı geri kazandım.Şu sıralar daha farklı türlere yönelsem de o dönemlerde bayağı tarih türünde kitap okumuştum.Okuduklarımdan biri de İlber Ortaylı'nın İmparatoruluğun En Uzun Yüzyılı kitabıydı.Bu yazımda sizlere bu kitap hakkındaki yorumlarımdan bahsedeceğim.



Kitap, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıldaki durumunu anlatıyor.Yazarın da belirttiği gibi Osmanlı Devleti için oldukça yoğun ve uzun olan bir asır.Bu kitabı aldığım zamanlarda Osmanlı tarihine oldukça merakım vardı.Özellikle kitapta geçen 19. yüzyıl merak ettiğim bir dönemdi.Öğrendiklerimizden fazlasını ve olayları detaylı bir şekilde öğrenebilirim diye birçok kitap araştırdım.Bu kitabı da, 19. yüzyılı, dönemimizin en iyi tarihçisinin kaleminden okumak ve öğrenmek için aldım.Kitapta 19. yüzyılda Osmanlı Dönemi'nde yaşanan birçok olay hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliyorsunuz.Oldukça detaylı anlatılıyor.Özellikle Tanzimat Dönemine ait detaylı birçok bilgi var.Ayrıca o döneme adını yazdırmış birçok önemli ismin hakkında da birçok şey anlatılmış.Bazı yerlerde bu dönemde yaşananların geçmişle bağlantısı da incelenmiş.Kitap aslında tarihe ilgisi olanlar için güzel.Ama sadece ilgi yetmiyor, tarihsel bilgi de lazım.Kitapta birçok tarihsel terim kullanılmış ve okuduğum zamanlarda dili biraz ağır geldi bana.Bir de o zamanlarda bu dönem hakkında az bilgim olduğundan ve yeni yeni öğrenmeye başladığımdan direkt bu kitabı okumasam daha iyi olurmuş diye düşündüm.Biraz daha donanımlı şekilde okunursa kitaptan daha çok şey alınabileceğini düşünüyorum.


Kitaptan alıntılar;

"Bence 19. yüzyıl tarihi, tarihçiliğimizde kötümser bir üslup ve yorumla ele alınıyor.Acaba bu gerekli mi, diye düşünüyorum.Bu soruyu sorarken, her şeyden önce 19. yüzyıl dünyasını, özellikle Osmanlı dünyasını çok az tanıdığımız kanısındayım."

"Kuşkusuz Fatih, Kanuni, Yavuz Selim, IV.Murad ve II.Mahmud da güçlü hükümdarlardı, ama II.Abdülhamid otoritenin parçalanmaya başladığı ve bu parçalanmanın kurumsallaştığı bir ortamda her şeye hükmetmekteydi."

"19. yüzyıl bütün Osmanlı camiasının en hareketli, en sancılı, yorucu, uzun bir asrıdır; geleceği hazırlayan en önemli olaylar ve kurumlar bu asrın tarihini oluşturur."



Yorum Gönder

4 Yorumlar