FASULYE TURŞUSU TARİFİ🌱

 


Mutfakta vakit geçirmeyi sevdiğimden yemek yapmayı, özellikle değişik tarifler denemeyi çok seviyorum.Bir de canımın istediği şeyleri birine yaptırma gibi bir lüksüm olmadığından genellikle hep kendim hazırlarım.Bir ara turşu yapmaya da kalkıştım.O da canım istediğinden oldu.Ev yapımı kornişon, lahana ve fasulye turşusu çekmişti o ara canım.Üşenmedim giriştim😄 O ara aşırı yorulduğumu hatırlıyorum ama hepsi o kadar güzel olmuştu ki değdi.Fasulye turşunun kavurmasını yemek olarak tükettiğimizden daha sonraki yıllarda diğerlerini yapamasam da fasulye turşunu yapmaya devam ettim.Açıkçası aralarından en güzeli de o oluyordu ve hazırını bulmak da zor olduğundan sıkça yapmaya devam ettim.Bu arada turşu kavurma tarifini de şurada paylaşmıştım.Bu yazımda da yaptığım fasülye turşusunun tarifini sizlerle paylaşmak istedim.



Öncelikle malzemelerle başlayalım.Oldukça az malzemeli ve yapımı da kolay.

-2 kg taze fasulye (fasulyeler iri ve kılçıksız olursa daha güzel oluyor)
-2 baş sarımsak
-10 adet acı biber (isteğe bağlı)
-8 yemek kaşığı kaya tuzu
-Şişeyi dolduracak kadar su


Yapılışı;

Fasulyeleri iyice yıkadıktan sonra uç kısımlarını kesiyoruz.Daha sonra ocakta kaynatmış olduğumuz suya koyuyoruz.2 dakika haşladıktan sonra ayrı bir kapta hazırladığımız soğuk suya aktarıp burada şokluyoruz.Soğuk suda 2 dakika bekletmemiz yeterli.Daha sonra fasulyeleri başka kaba alıyoruz.Bu işlemden sonra sarımsak ve biberleri hazırlıyoruz.Ben 2 baş sarımsağı eskiden tek tek soyup öyle koyuyordum turşu kabına ama çok pratik bir yöntem öğrendim.İki baş sarımsağı dikey değil de yatay bir şekilde ikiye bölüp o şekilde turşu kabına attım bu sene.Sarımsak tadı diğer yaptıklarımla birebir aynı hatta daha lezzetli oldu.Sarımsakları bu şekilde koymanızı tavsiye ederim.Biberleri ise sadece yıkamanız yeterli.Turşumuzu hazırlamaya başlayalım.İstediğiniz herhangi bir turşu bidonu tercih edebilirsiniz.Ben büyük bidonda da denedim ayrı ayrı küçük kavanozlarda da denedim ama en güzeli 3 kilogramlık bir-donda oldu.Daha sıkışık oldu ve turşu daha iyi tuttu.Bir de eskiden tuzlu suyunu ayrı hazırlıyordum.Bu bidonda tuzu ve suyu ayrı ayrı koydum ve daha iyi oldu.İlk önce bir miktar fasulyeyi bidon koyuyoruz.Sonra hazırladığımız sarımsaklardan bir yarımı koyuyoruz.Bu kata 3-4 adet biber de ekleyebilirsiniz.Biber tamamen isteğe bağlı.Acı seviyorsanız gerçekten çok yakışıyor ama acı sevmiyorsanız bibersiz de lezzetli oluyor.Bu işlemi bidon dolana kadar kat kat yapıyoruz.Yarısına geldiğimizde 4 kaşık kaya tuzunu serpiştiriyoruz.En sonunda ağız kısmına yakın olan yerde fasulyeler olacak.Son olarak yine 4 kaşık kaya tuzunu ekleyip üzerine bidonu dolduracak kadar, oda sıcaklığında içme suyu ekliyoruz.Fasulyeleri iyice bastırmak için kase, çay tabağı yada turşuları bastırmaya özel aparatlar var onları kullanabilirsiniz.Turşu bidonunun ağzını sıkıca kapatıp serin ve karanlık bir yerde 20 gün bekletiyoruz.Ve sonrasında ne çok yumuşamış ne de diri kalmış tam ayarında acayip lezzetli fasulye turşularımız hazır:) Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun:)




Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. aaaa turşu hep yapıyom en çok da karnıbahar ama fasulye hiç yapmadım pekii, sendeki tarifleri hep sevdim, her zaman yaz tariiiif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnabahar turşusunu çok severim ben de:)Tabii ki deneyip beğendiğim tariflerimi paylaşıyorum sizlerle:)

      Sil
  2. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor:))) Fasulye turşusunu bilmiyordum, patlıcan turşusunu çok görüyorum genelde:))) Bu tarifi denemek gerek, lezzetli görünüyor:))) Afiyet olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)Karadeniz bölgesinde çok yaygındır fasulye turşusu:)Ben de patlıcan turşusunu denemedim ama güzeldir tahminim:)

      Sil
  3. Fasulye turşusu kavurmasını çok seviyorum ellerinize sağlık lezzetli olmuştur eminimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli oluyor:)Teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Yorumum geldi mi emin değilim. Umarım spama düşmemiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi:)Spam kısmını da kontrol ediyorum mutlaka merak etmeyin:)

      Sil
  5. Fasulye turşusu tüketiyoruz komşum memleketinde yapıp getiriyor. Diğer turşuları kurmuşluğum vardır ama fasulyeyi hiç denenemiştim. Fasulyeler şoklanıp yapılıyor yani. Bunu unutmam yazın denerim tarifinizi. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şoklanması gerekiyor bu şekilde çok güzel oluyor kıvamı:)Rica ederim:)

      Sil
  6. Allah affetsin hiç sevemedim şunu 😅

    YanıtlaSil
  7. En sevdiğim turşu türüdür.. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil