FAHRENHEIT 451 | RAY BRADBURY KİTAP KONUSU🔥


2023 yılında en çok okuduğum kitap türlerinden biri distopik romanlardı.Bu tarz kitaplar yazarın olağanüstü hayal gücüyle kaleme aldığı, geleceğe dönük karanlık dönemlerde kurguladığı olaylardan oluşuyor.Aslında bu tarz karanlık bilim-kurgu tarzı yapıtları sevmem diye düşünüyordum.Hatta kitapların başlarında da düşüncem bu yöndeydi ama okudukça hikayelerin aktığını fark ettim.Hepsi bende derin etki bıraktı diyemem ama Fahrenheit 451 bende etki bırakan ve hayatımda iyi ki okumuşum dediğim distopik eserlerden biri oldu.Bu yazımda sizlere bu kitabı anlatacağım.


Konusu:

İtfaiyecilerin işinin yangın söndürmek değil de kitapları, kitapların bulunduğu yerleri, evleri yakmak olduğu bir ülke, bir dönem düşünün.Aldıkları 'burada kitap var' ihbarıyla koşarak o bölgeye gidip orayı yakarak kitapları imha etmek onların görevi.Hatta bunu bir nevi insani bir görev olarak düşünüyorlar.Kitaba ismini veren Fahrenheit 451 ise kitap kağıtlarının yanıp tutuştuğu ısı derecesidir.Montag da bu itfaiyecilerden biri.Bu işi yaparken bir şeylerin yanlış olduğu fikri sürekli içini kemiyor.Kitapları yakmak gerektiği düşüncesi ve eylemi ona zamanla mantıklı gelmemeye başlıyor.Onu riske atsa da bunun sebebini her merak ettiğinde karşılaştığı yanıt; kitapların çok zararlı olduğu, kitap okuyan ve bilgilenen insanların hayattan zevk alamayacağı yönünde oluyor.Halkını okumak ve düşünmekten alıkoyan bu yönetim, halkın bu şekilde daha çok eğlenip daha çok mutlu olacağını çoktan büyük bir çoğunluğa aşılamıştır.Bunu kabul etmeyenler ise azınlıktadır ve Montag da yavaş yavaş bu azınlığa dahil olmaya başlar.Bir gün kitapları yakmanın, bu anlamsız eylemin karşısında durduğu anlaşılır ve Montag kaçmaya başlar.Bu olay oldukça büyür ve bir savaşa dönüşür.Bu kaçış yolcuğunda Montag kitapları içinde yaşatan birçok insanla karşılacaktır.


Yorumum:

Kitap severlerin hayatında mutlaka okuması gereken kitaplar arasında bence.Distopya türüne bu kitapla başlayabilirsiniz.Yada bu türü merak ediyor ama okuyup okumama arasında gidip geliyorsanız Fahrenheit 451 okuma konusunda sizi teşvik edebilir.Benim hayatımda okuduğum en güzel kitaplardandı.Distopik dünyanın anlatımının yanı sıra karakterlerin psikolojileri de çok güzel yazılmış ve okuyucuya da çok başarılı aktarılmış.Tavsiye ettiğim kitaplardan biri.


Kitaptan alıntılar:

-Kitap yakan şehir bağnazı, bunları duyunca, bütün şehrin, kitapları hafızalarına kaydederek sakladığını anlar.Kitap her yerdedir.İnsanların kafalarında saklıdır!

-O saat size saati, dakikayı ve saniyeyi suskun bir beyazlık ve ışıltı içinde anlattığı gibi, gecenin daha başka karanlıklara doğru, ama aynı zamanda yeni bir güneşe doğru hızla ilerlediğini de kesinlikle bildiriyordu.

-Nasıl böyle bomboş olabildin? diye merak etti Montag.Kim içindekini alır?

-"Kitaplarda bir şeyler olmalıydı, hayal edemeyeceğimiz şeyler, kadının yanan bir evde kalmasını sağlayacak bir şeyler, orada bir şeyler olmalı.Bir hiç için kalmazsın."

-"Belki kitaplar bizi yarım da olsa mağaralarımızdan çıkartabilirler.Belki bizi aynı çılgın yanılgılara, hatalara düşmekten alıkoyabilirler."

-Montag dönerek geriye baktı.Sen şehre ne verdin Montag?Küller.

-Bir gün dünyaya sımsıkı sarılacağım.

-"Bir gün o kadar çok şey hatırlayacağız ki, tarihin en büyük buharlı kazı makinesini yaparak bütün zamanların en büyük mezarını kazıp, savaşı içine ittikten sonra üstünü örteceğiz."


Yayınevi: İthaki Yayınları

Sayfa Sayısı: 238

Tür: Distopik Kurgu, Roman

Bu yazı reklam değildir.

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. I agree with all the sentiments. There is definitely something in the books and stories we read!

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı hemen listeme ekleyeceğim. Oldukça ilgimi çekti. Anlatım ve paylaşım için teşekkür ediyorum. Okuyan gözlerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Kitap tavsiyesi için teşekkürler. Sevgiyle ve mutlulukla kalınız.

    YanıtlaSil
  4. evet yaaa etkileyici kitap :) kitaplar üzerine yazılmış bir roman daha var, okumak üzerine, körleşme adı yazarı canetti :) fahrenhayt ın filmi de var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuma listeme, filmi de izleme listeme alıyorum hemen:)

      Sil
  5. sevdiğim kitaplardan biri

    YanıtlaSil
  6. Bu tarz konuları ben de seviyorum ☺️

    YanıtlaSil