YALNIZ SIKICI İNSANLAR KAHVALTIDA PARILDAR | OSCAR WILDE'DAN AFORİZMALAR☕

 


Aforizma türünü yeni yeni öğreniyor ve tanıyorum.Benim gibi henüz yeni öğrenenler ve daha önce bilmeyenler için aforizmanın ne olduğu hakkında ufak bir bilgi vereyim.Söyleyeni belli olan özlü söz, vecize diyebiliriz kısaca.Bu vecizeler genellikle kısa ve etkileyici oluyor.Hatta aykırılık bile içerebiliyor.Bazı aforizmalar o kadar güzel ve düşündürücü oluyor ki, bu kısacık söz kocaman bir kitap okumuş kadar düşündürüyor.Bu türle ilk tanışmam Oscar Wilde'ın Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar kitabıyla oldu.Türü araştırdığımda sevebileceğimi düşünüyordum ve neden merak ettiğim bir yazarla başlamayayım dedim.


Oscar Wilde, hatırladığım kadarıyla daha önce hiçbir eserini okumadığım ve aşırı merak ettiğim bir yazardı.Yazardan öncelikli okumak istediklerim; Dorian Gray'in Portresi, Mutlu Prens ve Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar eserleriydi.Aslına bakarsanız aforizmalarını içeren Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar'ı ilk okuyacağım eser olarak seçmekle hata yaptığımı düşündüm.Yazarları roman, hikaye tarzı eserleriyle tanımayı ve bunlar üzerinden yazar hakkında fikir sahibi olmayı daha çok seviyorum.Bu kitapta ise Oscar Wilde'ın hayat, aşk, eğitim, sosyal yaşam, görüşler vb birçok konudaki çılgın ama aççık görüşlerini direkt öğrenmiş oldum.Bazı yerlerde bireysel konuları bazı yerlerde ise toplumsal konuları ve hakları ele almış.Yani kitapta, Oscar Wilde'ın aklınıza gelebilecek her konudaki fikrini öğrenebilirsiniz.Aforizmaları inanılmaz düşündürücü, bazen dönüp tekrar okuduklarım oldu tam kavrayabilmek için.Bu açıdan benim için eğlenceliydi.Ayrıca hayata kendinize dair katabileceğiniz çok güzel ve anlamlı sözleri de var.Ama bazı yerlerde de fazla derine indiğini ve bazı yerlerde ise de fikirlerini falasıyla rahat dile getirmiş olduğu izlenimine kapıldım.Bu tarz aforizmaları yüzünden önce romanlarını okusaydım daha iyi olurdu diye düşündüm.Bu yüzden Oscar Wilde'ı bu kitapla tanımanızı pek tavsiye etmiyorum.Ama genel olarak kitaba baktığımda yarı yarıya bir beğenme-beğenmeme oranına sahip olduğu düşünüyorum benim için.Diğer kitaplarını da mutlaka okumayı düşünüyorum.


Kitaptan Alıntılar;

-Yaşamın yüce gayesi yaşamaktır.Az insan yaşar.

-Hayat ciddiye alınamayacak kadar önemlidir.

-O kadar akıllıyım ki bazen söylediklerimin tek kelimesini bile anlamıyorum.

-Düşünmek dünyanın en sağlıksız işidir.

-Güzel şeylerde çirkin anlamlar bulanlar cazibeden yoksun bir biçimde çürürler.

-Bir dostunun acısını herkes paylaşabilir ama başarısını paylaşmak çok ince bir karakter, aslında gerçek bir Bireyci'nin sahip olabileceği bir karakter gerektirir.

-Kendini sevmek, ömür boyu sürecek bir aşk hikayesinin başlangıcıdır.

-İnsan bazen yıllarca hiç yaşamadan sürdürür hayatını, sonra bütün hayat gelir tek bir saate doluşuverir.

-Mutlu yaşamak için hayatta biraz mutsuzluğu da tatmalısınız.

-Doğanın unsurları aslında bize ait değildir, onları aynen bulduğumuz gibi çocuklarımıza bırakmalıyız.

-Yalnız sıkıcı insanlar kahvaltıda parıldar.(Kitabın ismi için seçilen aforizma)


Yayınevi: Can Yayınları

Sayfa Sayısı: 60

Tür: Aforizma

Bu yazı reklam değildir.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. En kısa zamanda okunmalı diye not alıyorum. ✨😇

    YanıtlaSil
  2. Doğanın unsurları diye başlayan alıntıya sonuna kadar katılıyorum. Ve üçüncü sıradaki alıntı epey gülümsetti beni. :)
    Düşünmek dünyanın en sağlıksız işidir derken neyi kastetmiş olabilir, bir düşüneyim dedim, o da sağlıksız oluyormuş. :) En iyisi kitabı okumak sanırım. 60 sayfayla çok da inceymiş kitap.
    Okuyan gözlerinize sağlık olsun. Paylaşım için de teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayla ilgili olan benimde çok hoşuma gitmişti.İşte kitaptaki her bir cümle durup bir müddet düşünme istiyor, o yüzden keyifliydi:)Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Kitap çok kısaymış. Hep rastlıyorum kitaba ama nedense pek dikkatimi çekmemişti. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  4. Fincanına bayıldım. ''Hayat ciddiye alınamayacak kadar önemlidir. '' ne kadar güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Gerçekten çok güzel söylemiş Oscar Wilde:)

      Sil
  5. herhalde sabah uyandıklarında kahvaltı ederken bu kişiler ancak biraz neşeli canlı olabiliyor demekiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk ve sanırım en yüksek enerjileri kahvaltıda oluyor:)

      Sil