2019'DA NELER OKUDUM,NELER İZLEDİM | 2019 KİTAP,FİLM,DİZİ FAVORİLERİM


2019 yılının sonuna geldik.Yine hem güldüren hem ağlatan bir sene oldu her sene gibi.Umarım 2020 herkes için güzel olur.Bol okumalı,izlemeli,öğrenmeli bir sene olur.2019'da kitap okuma alışkanlığımı bir tık pekiştirdim ve bolca film,dizi izledim.Sizlerle de bunları paylaşmak istedim.Aralarında favorilerim de var,onlardan da bahsedeceğim.Keyifli okumalar 😊




Çeşitli konularda birçok kitap okudum.Genelde tarihi kitapları okumayı severken farklı konulara da şans verdim bu sene ve bunlar arasından çok beğendiklerim oldu.Ayrıca bazı yarım kalmış kitaplarım vardı onları bitirdim.Bakalım neler okumuşum;

Bir Çöküşün Öyküsü/ Stefan Zweig- Konusu çok ilgimi çekmese de yazarın betimlemeleri kitabı okunur yapmış.Madame de Prie karakterinin ülkenin başına gelen bir çok şeyden sorumlu tutulup sürgüne gönderilmesi ve sürgünde yaşadığı duygusal çöküntüler anlatılmış.

Osmanlı'dan Bugüne Neyi Kaybettik/ Nilhan Osmanoğlu- Merak ettiğim tarihi,fikirlerini merak ettiğim bir yazardan okudum.Güzeldi.Tarihimiz hakkında birçok şey öğrenebileceğimiz güzel bir kitap.

Sokak Kedisi Bob/ James Bowen- Bob ve James'le tanışma kitabı diyebiliriz.İkisini de bu kitapta tanıyor ve hayatlarını öğrenmeye başlıyorsunuz.Harika bir kitap ve bu sene okuduklarım arasından favorilerimden.

Bob'un Dünyası/ James Bowen- Bu kitapta da birinci kitapta tanımış olduğumuz Bob ve James'in maceralarının devamı var.Aynı şekilde bu kitabı da keyifle okudum ve favori kitaplarımdan.

Bob'un Armağanı/ James Bowen- Üçüncü kitabında ise Bob ve James'in,Noel'e yakın ve Noel zamanı hatıraları anlatılmış.Bu da oldukça keyifliydi ve favorilerimden biri.

Osmanlı'dan Hikayeler- Osmanlı zamanından birçok kısa hikayenin bulunduğu bir kitap.Kısa kısa olduğu için sıkılmadan okuduğum bir kitap oldu.

Işık Doğu'dan Yükselir- Bu kitap da Müslüman alimlerini tanıtan ve anlatan bir kitaptı.İçerisinde bildiklerim de vardı,yeni öğrendiklerim de oldu.Bilgilendirici bir kitaptı.

Hünkarım/ Bahadır Yenişehirlioğlu- Merak ettiğim dönemi,o dönemin önemli kişilerinden birinin romanı şeklinde okumak güzeldi.Tahsin Paşa'nın hayatını anlatan güzel ve aynı zamanda hüzünlü bir kitap.

Mutluluğun Kazanılması/ Farabi- Sanırım okuduğum ilk felsefe kitabıydı ve sonuncusu olabilir😄 Güzel,okunabilir olsa da anlaması biraz zor yada felsefe kavramlarını iyi bilmek gerekiyor.Mutluluğu birçok felsefe dalının konusu altında işlemiş yazar.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları/ J.K. Rowling- Bir Potterhead olarak bu kitabı bu yaşta okumak😑Aradan uzun zaman geçince sanırım ilgim de azalmış.Bu kitabı ilk elime aldığımda ve okumaya başladığımda işkence gibiydi.Hatta kitaba kaç kere başladığımı bilmiyorum.Ama kitabı okumaya devam edince elimden düşüremedim.Özellikle son kısımları çok iyiydi.Harry'nin artık Voldemort'la adam akıllı yüzleştiği kitap.Birçok kişinin intikamını alacağı ve birçok kötülüğü önleyeceği bölüm.


Bu sene bolca film izledim.Çoğu da beğendiğim ve iyi ki izlemişim dediğim filmlerdi.Özellikle Disney baya film çıkarınca bu sene,bol bol Disney filmi izledim.Bunların dışında merak ettiğim birkaç film daha vardı,onlar da izlenenler listeme girdi.Karşınızda 2019'da izlediğim filmler 😄;

Fantastik Canavarlar Grindelwald'ın Suçları- Harry Potter hayranı olduğum için J.K.Rowling'in diğer projeleri de ilgimi çekiyordu.Fantastik Canavarlar filmine çok ilgim olmasa da Grindelward karakteri filmde olunca merakımı uyandırdı.Hem karakteri Johnny Depp oynadığı için hem de karakteri detaylı inceleyecekleri için (Harry Potter'da bahsi geçtiği için merak ediyordum) izlemek istedim.Güzel bir filmdi.Aksiyonu bol fantastik bir film.

Aladdin- Disney,Aladdin hikayesini sinemaya taşıdı ve bence başarılı olmuş.Karakterler arasında en çok Prenses Jasmine'i beğendim.Özgürlük isteyen Jasmine'in,babasının onu da annesi gibi kaybedeceği endişesiyle sürekli engellenmesine rağmen yavaş yavaş bu özgürlüğe ulaşması anlatılıyor.Aladdin de prensese aşık bir karakter ve ona ulaşabilmek için sihirli lambayı kullanır.İzlemesi keyifli,macera dolu bir filmdi.Görseller de başarılıydı.

Sokak Kedisi Bob- Kitabını çok çok severek okuduğum bu güzel hikayenin filmi olduğunu görünce izlemek istedim.Çok başarılıydı.James'in sokaklardaki hayatı,Bob'la tanışması,arkadaşlıkları,Bob'un ona kattığı şeyler hepsi anlatılmış.Kitaptaki birçok önemli hikayeyi çok güzel yansıtmışlar.Oyuncular çok başarılıydı.Özellikle James karakterini oynayan oyuncu çok iyiydi.Sanırım Bob'u kendisi yani gerçek Bob oynamış filmde 😻Bu yıl izlediklerim arasında favorilerimden.

Malefiz Kötülüğün Gücü- Yine bir Disney filmi😄 İlk filmi de oldukça başarılıydı ama ikincisi yani Kötülüğün Gücü hem konu olarak hem de filmin başarısıyla daha çok ses getirdi.Bu filmde Malefiz'in ona ve arkadaşlarına savaş açan Kraliçeyle olan mücadelesi anlatılmış.Macerası bol bir filmdi.


Bunların dışında uzun zamandır merak ettiğim ve izlemek istediğim bir sürü Kore filmi vardı onları da izledim.Bunlar da;

Monstrum- Fantastik ve tarihi konu bir arada olan süper bir filmdi.Konu baya geçmişte geçiyor ve bir canavarla devlet görevlilerin mücadelesi anlatılıyor.Lee Hyeri filmde baya başarılıydı.Değişik konuya sahip güzel bir film.

A Taxi Driver- 1980'lerde geçen,siyasetle alakası olmayan bir taksicinin kendisini bu siyasi olaylarla burun buruna bulması anlatılmış.Aslında oldukça komik başlayan bu film baya duygusal bitiyor.

Tunnel- Bu filmde de bir adamın,mühendislerin ihmali sonucu yanlış yapılan bir tünelin toprak kayması sonucu altında kalması ve kurtarılma çabaları anlatılıyor.Çok heyecanlı bir filmdi.Çok da başarılı yapılmış.

Pirates- Yine tarihi bir film ama bu filmde de konu değişik.O dönemlerdeki korsanları ele alarak yapılmış.Bir tarafta o bölgedeki denizlerde hakimiyet kurmuş korsanlar diğer tarafta da hırsızlık yapmaya çalışan bir çete.Krallık tarafından verilen görevi yapmaya çalışırken başlarına gelen maceralar anlatılmış.



The Negotiation- Bunu ayrı yazmak istedim çünkü izlediğim en güzel filmlerdendi.Favorilerimde yani.Hyun Bin ve Son Ye Jin Kore dizi-film sektöründeki başarılı ikililerden.Bu filmde bir arabulucuyla çok zeki bir suçlunun diyaloğu anlatılmış.Karşılarındaki suçlu oldukça zeki olduğu için ikna etmesi zordur ama arabulucu bunun için elinden geleni yapar.


Kore filmlerinin dışında farklı Asya ülkelerinin filmlerinden de merak ettiklerimi izledim.Bunlar Çin,Japonya,Endonezya ve Hint filmleriydi.

My Other Home- Çin yapımı,Stephon Marbury'nin gerçek hayat hikayesini anlatan bir film.Bazı nedenlerden dolayı Amerika'da bırakmak zorunda kaldığı basketbol hayatına diğer evim dediği Çin'de devam etmekte ve tecrübelerini arkadaşlarıyla paylaşmakta olan Marbury'nin yaşadıkları anlatılmış.

Daytime Shooting Star- Bu da animeden çevrilme gibi görünen bir Japon filmi.İzleyip sevenleriniz vardır belki ama ben hiç beğenmedim.Filmi izlemek için bir neden yok.Bir ara popüler diye listeye eklemişim ama vakit ayrılıp izlenecek bir film değil bence.Tipik Japon okul filmlerinden diyebiliriz.

Love Spark In Korea- Bu filmde aslında duygusal ama bana biraz komik geldi.Sanırım iki tane Endonezya filmi izledim.Bizim eski Türk filmlerine benziyorlar biraz.Filmlerinde kadın yada erkekten biri mutlaka sakatlanıyor.Ya görme yetisini kaybediyor (ama sonra açılıyor) ya bir yerini sakatlıyor.Hüzün,dram katmak için ellerinden geleni yapmışlar yani.Bu filmde de Endonezyalı bir kızla Koreli bir çocuğun birbirlerine aşık olması,dinlerinden dolayı bunu söyleyememelerini anlatmışlar ama çocuk da Müslüman'mış,spoiler sayılmaz herhalde bu😄 Sonra birbirlerine kavuşamadan dünyanın bir ucundan bir ucuna savruluyorlar falan.Çok izlenilesi bir film değil.Bolca dramla süslemişler.Aslında filmde bir Müslüman kızın tek başına seyahati anlatılmaya çalışılmış ama drama falan gerek yoktu.Zaten filmin başında Jilbab Traveler da yazıyor.Çok severek izlediğim bir film olmadı.

Dangal- Muhteşem!!! Kendisi,zamanında güreşçi olan bir adamın altın madalya alamadan güreş hayatına son vermesi ve bu hayalini kızlarına yaşatmak istemesi anlatılıyor.Kızlarının tam anlamıyla antrenörü oluyor ve başarıları için maddi manevi elinden gelen herşeyi yapıyor.Aamir Khan müthiş bir oyuncu ve filmde de harikaydı.Kızlarını oynayan oyuncular da çok başarılıydı.Mutlaka izleyin dediğim favori filmlerden.


Ve en güzelleri de Türk filmleriydi.Çok çok severek izledim hepsini.Eskilerden izlediklerim de vardı yeni çıkanlardan da birkaç tane izledim.

Hürküş Göklerdeki Kahraman- Vecihi Hürkuş merak ettiğim tarihi kişilerden.Birçok başarısını farklı kitaplarda okumuştum.Filmde nasıl anlatıldığına da bakmak istedim.Filmde manevi torununun dilinden Vecihi Hürkuş'un hayatı anlatılırken o olaylar yansıtılmış.Uçmayı hayal etmeye nasıl başladığı,nasıl çabaladığı,nasıl bu kadar başarılı olduğu herşeyden bahsedilmiş.Güzel bir filmdi.

Türk İşi Dondurma- Çanakkale Savaşı döneminde Avustralya'da yaşayan Mehmet ve Ali'nin ülkeleri için savaşmak için,ülkelerine dönmek istemeleri anlatılmış.Bunun için birçok yol denerler ama başaramayınca Avustralya'dan gidecek olan askerlere nasıl engel olacaklarını düşünürler.Komik başlayan ama oldukça hüzünlü biten bir film.Bu sene izlediğim en güzel filmlerdendi,favorilerimden.

Aile Arasında- Çocuğuna tek başına bakmak zorunda olan Solmaz'ın ilginç bir tesadüfle Fikret'le tanıştıktan sonra başına gelenler anlatılmış.Buna bir de kızının evlenmeye karar vermesi ve bunun için Fikret'le aile rolü yapmaları eklenince ortaya kocaman bir komedi çıkmış.Çok komik ve eğlenceli bir filmdi.Yine bu sene izlediğim favori filmlerden.

Naim Cep Herkülü- Yılı bu filmle bitirdim.Tek kelimeyle muhteşemdi.Naim Süleymanoğlu'nun hayatının anlatıldığı harika bir film olmuş.Amacı,nasıl başarıya ulaştığı,ailesi,çektiği herşey anlatılmış.Çok başarılıydı.Bu yıl izlediğim en başarılı filmlerden ve favorilerimde.



Bolca Animasyon izlemesem olmazdı tabi 😊

Mulan- Mulan'ı küçükken çok izlemişimdir ama hikayesini ve animasyonu hatırlamıyorum.Tekrar izlemek istedim ve beğendim.Mulan,ailesi tarafından evlendirilmek isteniyor fakat o sırada savaş çıkıyor ve evden birinin savaşa gitmesi gerekiyor.Mulan babasının gitmesine izin vermiyor ve kendisi erkek kılığına girerek orduya giriyor.Alışması ve savaş tekniklerini öğrenmesi zor oluyor ama sonunda muhteşem savaşçı bir kadına dönüşüyor.Başarılı bir animasyon.

Wreck It Ralph- Oyun karakteri Ralph,bulunduğu oyundaki karakterlerce istenmemesi sonucu kendini başka oyunlara atar ve oradakilerle arkadaşlık kurup orada yaşamaya karar verir.Bu sırada tanıştığı Vaneloppe'un da amacı kendini ispatlamaktır.Güçlerini birleştiren Ralph ve Vaneloppe'un maceralarının anlatıldığı keyifli bir animasyon.

The Cat Returns- Ütopik bir konuya sahip Japon animesi.Kedileri duyabilen Haru kediler tarafından keşfedilip kendi dünyalarına çekilmek istenir.Bunu başarırlar ama amaçları onu kediye dönüştürüp sonsuza kadar orada tutmaktır.Bunlar kötü olan kediler,iyi olan kedilerden Baron Haru'yla çoktan tanışmış ve onu kurtarmak için herşeyi göze almıştır.Değişik bir anime.Bir insanı ütopik bir kedi dünyası içinde tasvir etmişler. 

Snoopy- Bu da merak ettiğim animasyonlardandı.Filmde Snoopy'nin dostu Charlie Brown'un sakarlıklarından ve becerisizliklerinden kurtulup bir yetenek bulmak istemesi anlatılmış.Tabi bu sırada Snoopy'nin de desteğini alır.Keyifli bir animasyondu.

Aslan Kral- Beni ağlatan yegane animasyon herhalde 😄 Aslan Kral hikayesini çok kaliteli görsellerle animasyona çevirmişler.Babası Mufasa gibi cesur bir kral olmak isteyen Simba'nın düşmanlarına karşı bu savaşı anlatılmış.Görüntü açısından çok başarılıydı ve hikaye çok güzel yansıtılmış.



Daha önce tarihi dizileri izlemeyi çok sevdiğimden bahsetmiştim.Ama bu sene kesinlikle fantastik ve özellikle polisiye-aksiyon dizilerine sardım.Tarihi dizilerden soğutan diziyi de aşağıda paylaşacağım.Bu sene gerçekten özellikle polisiye dizilere merak saldım ve izlediklerime bayıldım.

Player- Dolandırıcı olarak adlandırılsalar da aslında dolandırıcıları dolandıran tayfanın maceraları anlatılıyor.İşlerinde o kadar iyiler ki savcılardan da gizli görev alırlar ve bu görevlerin birlikte üstesinden gelirler.Macera dolu çok güzel bir dizi.Oyuncular çok iyi.Favorilerimde olan bir dizi.

Watcher- Muhteşem bir dizi!Çocukken annesi bir cinayete kurban giden Young Goon'un bu işin arkasında olanları bulmak için çabaları anlatılmış.Bu olay onu polis olmaya ardından da teftiş ekibine dahil olmaya sürükler.Çok zor olsa da sıkı çalışmasıyla ipuçlarını yakalar.Harikaydı.Sıkılmadan,bir sonraki bölümü merak ederek izlediğim bir diziydi.Bu seneki favori dizilerimden.

İkisi de tavsiye edebileceğim diziler.Player biraz daha komik sahnelere sahipken Watcher daha ağır bir dizi.


Fantastik olarak da birçok dizi izledim ama bunların hepsini severek izlemedim.Özellikle de çokça sevilen Goblin'i ben maalesef sevemedim.

Black- Favori fantastik dizimdi.Ha Ram ölüm ruhlarını siyah bir gölge olarak görebilen ve bu yüzden güneş gözlüğü ile dolaşan bir karakter.Black de can alan ruhtur ve Ha Ram'ın bu özelliğini öğrenince,peşine düştüğü ruhu ancak onun sayesinde görebileceği için Ha Ram'ı bir süre kandırır.Daha sonra ortak geçmişe sahip olduklarını öğrendiklerinde işler değişir.Çok başarılı,yine macera dolu bir diziydi.Özellikle Go Ara ve Song Seung Heon'un uyumu harika olmuş.Favori dizilerimden.

Hotel del Luna- Muhteşem bir diziydi.Man Weol geçmiş hayatında yaptıklarından dolayı cezalandırılmış ve 1000 senedir yaşamaktadır.Bu sırada üzgün ruhların kalabileceği bir Ay Oteli inşa eder.Burayı yüzyıllardır çalıştıran Man Weol'un bir amacı vardır.Bunun için yüzyıllarca bekler.Otelinde birçok ruha yardımcı olmuştur.Amacına ulaştıktan sonra ya iyi ruh olarak köprüden geçecek yada küle dönüşecektir.Oldukça keyifli bir diziydi.Favorilerimden.

When The Devil Calls Your Name- Jung Kyung Ho ve Park Sung Woo'nun uyumu için izlemiştim.Güzel bir diziydi.Hayatı başarısızlıklarla dolu Dong Cheon'un şeytanla bir anlaşma yapıp yeniden doğuşunu anlatıyor.Anlaşmanın bir süresi ve bedelleri vardır.Bu da değişik ve fantastik bir diziydi.

Goblin- Bu da öldüğü zamanda cezalandırılıp 900 sene yaşayan Goblin karakterini anlatıyor.Ruhunun huzura ermesi için gelininin karnındaki kılıcı çekmesi gerekir.Neden bu kadar abartıldı bilmiyorum.Dizide benim en sevdiğim sahneler tarihi sahneler ve Goblin'le Wang Yeo'nun sahneleriydi.Bunun dışında çok izlenilesi bir dizi gibi gelmedi.


Empress Ki- Kraliçe Ki, annesini öldüren Yuan Krallığı'ndan intikam almak için tahta gözünü dikmiştir.Bu sırada çok fedakarlıklar yapmış çok fazla şey çekmiştir.İşte beni tarihi dizilerden soğutan dizi.Aşırı entrika,oyun içeriyor.Artık gına gelmişti.Bir de tarihi dizilerin bölümleri uzayınca sıkmaya başlamıştı.Bu diziden sonra tarihi dizi izleyemedim bir müddet.

Age of Youth 1- Bu diziyi de Han Ye Ri için izledim.Konusu benlik değil.Gençlik dizisi ama bazı şeyler çok abartılmış.Hepsi ayrı sırlara sahip 5 genç kızın aynı evi paylaşırken yaşadıkları anlatılmış.

WWW Search- Bu da feminen bir diziydi.O açıdan çok beğendim.Afişlerinde bile tamamen kadınlara yer verilmiş.Şirketlerinde çok güçlü olan karakterleri anlatıyor.Ama bazı konular anlamsız ve uzundu bu yüzden biraz sıkıcı ilerledi.

The Great Show- Politik konuya sahip ama biraz da komik bir diziydi.Meclisteki koltuğunu kaybeden Dae Han'ın koltuğunu geri kazanmak için yaptığı şov ve yaşadıklarını anlatan bir dizi.Eğlenceli bir aile dizisi.


Benim 2019'da okuduklarım ve izlediklerim bunlardı.2020'de daha çok okumak ve daha çok izlemek umuduyla😊

Yorum Gönder

0 Yorumlar